Fabrik blir riskmedveten i krigsdrabbat Ukraina

2023-09-26

Lantmännen Cerealia är en av de organisationer i livsmedelsbranschen som använder IA-systemet för att hantera avvikelser i arbetsmiljön. Företaget har verksamhet i bland annat Ukraina där det produceras frukostprodukter som gröt, gryn, flingor och müsli.

Det började med att IA-avdelningen, det vill säga vi som jobbar med produktutveckling, utbildning och support här på Afa Försäkring i Stockholm, blev medvetna om att frukostfabriken 40 mil sydväst om Kiev rapporterade arbetsplatsavvikelser och riskobservationer trots brinnande krig. Detta skapade förstås känslor av omtanke men det reste också nyfikna frågor.

Framför allt hur det är möjligt att systematiskt jobba med arbetsmiljön under så extrema förhållanden. Skydda människors liv i väpnad konflikt och samtidigt fokusera på maskinskydd och lyfthjälpmedel. Vi hörde av oss och fick möjlighet att prata direkt med HR-direktör Irina Pronina i Ukraina.

Firar produktionslina

Det kändes dumt att fråga hur läget var. Men det är samtidigt så ett samtal brukar öppnas.

– Just nu är det bra. I förmiddags flög missiler över oss, men luftvärnet sköt ner dem, så nu är det bra, säger Irina Pronina.

Från dessa minst sagt speciella omständigheter ledde samtalet över till verksamheten.

– Annars har vi precis firat här. Vår äldsta produktionslina fyller 33 år. Vi är glada för det och delar ut små presenter till anställda, men vi ska inte samlas i stora grupper här på grund av kriget, så vi jobbar istället med peppande skyltar, värderingar och hoppfulla bilder för att hålla modet uppe, säger Irina Pronina.

Utvecklat säkerhetskultur

För ett drygt år sen blev flygplatsen strax bredvid fabriken attackerad. Arbetsplatsen var tvungen att stänga under fyra dagar eftersom alla medarbetare skulle ta sig till skyddsrum. Sedan läget lugnat sig kom produktionen igång igen.

Säkerhet är viktigt på jobbet men också utanför arbetstid.

– Vi har utvecklat en bra säkerhetskultur här. Detta har delvis också kommit familjerna därhemma till nytta. Det är en fråga om inställning. Nu är vi observanta på risker överallt och agerar på dem genom att rapportera på arbetsplatsen.

Irina berättar att de började med IA-systemet bland cheferna på skiftet först. Därefter har rapporteringen introducerats bland övriga medarbetare. Det gör att volymen av rapporterade avvikelser ökar kraftigt vilket också är normalt.

– Vi har kvantiteten och tagit till oss vanan att observera risker. Nu är det dags för nästa fas. Nu ska vi jobba med kvaliteten. Det är vår utmaning och vårt fokus. Vi har också 5–6 personer på utbildning för tillfället.

Vägspärrar hindrar råvaror

Irina återkommer till temat motivation under samtalet och att lyfta fram goda insatser bland medarbetarna. Det blir särskilt väsentligt i kristider. Trots att resurserna är knappa har vissa materiella belöningar provats.

– Den som stängde ett riskprojekt på ett bra sätt fick en cykel. Det är det bästa sättet att ta sig fram här eftersom det är stor brist på drivmedel.

På tal om det, hur påverkas tillgång på råvaror under krigets villkor?

– Under tre-fyra månader i början hade vi problem. Det var faktiskt inte på grund av råvarubrist. Utan det var transporterna som inte kom fram. Brist på drivmedel som sagt, många vägspärrar, checkpoints, vägar som inte fick trafikeras. Vissa vågade inte ens köra bilarna. Nu märker vi mindre av detta.

Ukrainska kämparglöden

Däremot syns andra effekter.

– Det som är tydligt är prishöjningarna. Priserna på råvara har ökat med 40–50 procent, säger Irina.

Irina Pronina pratar engagerat, har humorn i behåll och ger uttryck för den sedan länge berömda kämparglöd som det Ukrainska folket sägs ha.

– Javisst, det finns en positiv attityd hos alla. Det ger hopp. Det märks hos oss även på arbetsplatsen. Vi ska greja det. På ett säkert och hälsosamt sätt givetvis.

===

Om Lantmännen Cerealia

Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel. Fabriken vid Boryspil utanför Kiev tillhör division Cerealia och har 209 anställda som jobbar i treskift. 15 personer i personalstyrkan har inkallats till militärtjänst. Lantmännenkoncernen har använt IA-systemet sedan år 2013. Cerealia som är en del av Lantmännen började rapportera i IA-systemet hösten 2016.

Produkten

  • Om IA-systemet
  • Kundexempel
  • Avtalsdokument

20240305.1

©2023, Afa Försäkring

Organisationsnummer 502033-0642

Juridisk information

Afa Försäkring ger ekonomisk trygghet genom kollektiv­avtalad försäkring. Vi försäkrar vid sjukdom, arbetsskada, arbetsbrist, dödsfall och föräldraledighet. Vi stödjer även forskning och projekt som förbättrar arbetsmiljön samt förvaltar kapital för framtida utbetalningar till våra försäkrade. Vi drivs utan vinstsyfte och ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK.